Cum stimulezi producția de colagen

Ce este colagenul?

Colagenul este o proteină care se regăsește țesuturi și împreună cu elastină sunt responsabile pentru fermitatea și flexibilitatea pielii. Cum îmbătrânim colagenul se depreciază, iar pielea își pierde din fermitate. Pentru a ne păstra tenul tânăr și ferm, trebuie să întreținem producția de colagen și să nu ne expunem factorilor care îl depreciază prematur.

Cum stimulezi producția de colagen

Retinoizi – aduc multe beneficii când sunt folosiți în rutina de îngrijire a pielii printre care și stimularea producției de colagen și elastină. Rezultatele se văd după 3-6 luni minim de folosirea a unor produse cu retinoizi. Cele mai ușor de procurat sunt produsele pe bază de retinol, pentru cu tretinoină sau adapalenă este nevoie de prescripție medicală.

Peptidele ajută la estomparea ridurilor, sporesc  elasticitatea și fermitatea pielii, au efect antiinflamator si grăbesc vindecarea leziunilor. Adesea folosite imediat după un tratament de mezoterapie precum microneedling.

Vitamina C – Pe lângă faptul că este un antioxidant puternic care face echipă bună cu SPF-ul în a preveni îmbătrânirea prematură a pielii, acesta ajută și la stimularea producției de colagen. Totuși nu te aștepta la minuni deoarece rezultatele se vâd în timp.

Laser – Probabil cele mai scumpe tratamente sunt cele cu lasere însă adesea acestea aduc și rezultate mai rapide. Procedurile se fac în cabinetele medicului dermatolog în funcție de nevoile pacientului.

Microneedling – prin crearea microleziunilor care stimulează producția de colagen și elastină. Adâncimea tratamentului poate fi între 0,25și 2,5mm, în funcție de nevoie, după cum hotărăște medicul care realizează procedura.

Radiofrecventa și ultrasunetele ajută în stimularea producției de colagen prin încălzirea țesuturilor. Există tratamente speciale la salon dar și aparate care pot fi folosite acasă. Nu fac minuni și nici nu se vor vedea rezultate instant, trebuie făcute în mod regulat.

Peeling chimic –pe lângă că se obține un efect de piele fină, mai luminoasă și mai uniformă, peelingurile chimice stimulează și producția de colagen. Este recomandat să se facă în cabinetele dermatologice și nu acasă. Totuși există produse mai blânde care pot fi folosite acasă.

SPF – este mai degrabă o metodă de prevenire a îmbătrânirii pielii decât de stimulare a producției de colagen. Astfel pentru un ten tânăr și ferm este obligatorie folosirea protecției solare indiferent de anotimp.

One thought on “Cum stimulezi producția de colagen

  1. Pingback: Dermaroller | Un ten luminos, fără cicatrici, pete sau riduri - BeautyArena.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *