Cum scapi de foliculită?

Foliculita este o afecțiune care apare tot mai des însă de multe ori nu este diagnosticată corect.

Primul pas atunci când ai de-a face cu probleme la nivelul pielii este să mergi la un consult dermatologic pentru un diagnostic precis. De multe ori avem informații eronate și ne tratăm după ureche fapt ce poate agrava sau duce chiar la alte probleme mai greu de tratat.

De ce apare foliculita

Foliculita este o afecțiune dermatologică care se manifestă ca o infecție la nivelul foliculilor și este întâlnită atât la bărbați cât și la femei. Se prezintă sub forma unor leziuni mici roșii sau albe în jurul firelor de păr, care dezvoltă senzații de mâncărime sau durere la nivelul pielii. Adesea apare la nivelul gambelor,în zona înghinală, iar la bărbați la nivelul feței sau a scalpului.

Cu toate că de multe ori foliculita apare în urma unei infecții cu Stafilococul auriu, există și alte cauze mult mai banale precum infectarea firelor de păr crescute sub piele, infecții cu o ciupercă sau alte bacterii.

Ce favorizează apariția foliculitei

Adesea factorii care favorizează apariția unor probleme dermatologice ni se par ca fiind absolut normali în viața de zi cu zi. Purtarea de îmbrăcăminte strâmtă, îmbăierea în piscine sau jacuzii care nu sunt curățate în mod corect, bărbieritul, igiena precară sau folosirea unor produse hidratatante care blochează glandele sebacee. De la 10% la 20% din populație se confruntă cu astfel de probleme însă foarte puțini ajung și la un dermatolog pentru a trata problema.

Cum se poate preveni foliculita

Urmând niște reguli de bază se poate încerca prevenirea apariției foliculitei însă nu mereu ține doar de tine. Deprinderea unei tehnici bune de epilat, exfolierea și hidratarea corespunzătoare și evitarea purtării de haine strâmte atunci când este cald afară pot ajuta.

Cum scapi de foliculită

Cu toate că exfolierea regulată și schimbarea tehnici de epilare pot ajuta, singurul tratament cu adevărat eficient este epilarea definitvă. Practic în lipsa unui folicul foliculita nu mai apare. Epilarea definită este o procedură costisitoare însă există alternative și pentru acasă. Cu mai multă răbdare, folosirea aparatelor IPL pentru epilarea definitivă acasă pot fi un real ajutor. Folosirea lor este simplă și nu necesită urmarea unui curs.Totuși este extrem de important de reținut faptul că alunițele și tatuajele trebuie acoperite cu un dermatograf alb. acest pas este foarte important pentru prevenirea arderii pielii în acele zone. Costurile achiziționării unui aparat IPL pentru acasă poate varia între 250 și 2000lei în funcție de brand și complexitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *